با کلاسیم یا بی کلاس؟

همه ما این واژه با کلاس و بیکلاس رو زیاد شنیدیم و خودمون هم به کارش میبریم. ” اون از باکلاسهای جامعه هست” ” دیدی چقدر بیکلاس بازی درآورد؟ خیلی جواده” و این واژه “تازه به دوران” رسیده که برای افرادی بکار میبریم که ثروتشون با کلاس اجتماعیشون جور در نمیاد.
حالا اصلا این کلاس چی هست و با چی بدست میاد؟ اصلا میشه یکی کلاس خودش رو تغییر بده؟ مثلا باکلاس بشه؟ ایا اگه یکی محل زندگیش رو از جنوب به شمال شهر تغییر بده, کلاسش هم تغییر میکنه؟ یا اگه دهنش رو باز کنه معلوم میشه که به چه طبقه ای تعلق داره؟
الان بحث مهمی که ازش به مهمترین مشکل اجتماعی دور و برمون هم تعبییر میشه همین مشکل باکلاسها و بی کلاسهاست و مرز نادیدنی که داره افراد یه جامعه رو از هم دور و دور تر میکنه.
شما میدونین کلاس اجتماعی تون چیه؟ البته من فکر میکنم ترجمه “کلاس” همونی باشه که تو فارسی طبقه اجتماعی تعریف شده. طبقه کارگر یا پایین, طبقه متوسط و طبقه ثروتمند. البته بماند که همه سعی میکنن یه جوری خودشون رو تو طبقه وسط بچپونن که حرف و حدیث واسش کمتره.
افرادی که یه طبقه یا کلاس رو میسازن افرادی هستن که تقریبا ثروت و قدرت یکسانی دارن و یه ذره بالا و پایین به یه اندازه از خدمات و امکانات و منابع محیط و جامعه بهره میبرن.
مارکس برای افراد فقط دوتا طبقه داشت. فقیر و ثروتمند. طبقه متوسط در تعریف مارکس جایی نداشت. افراد یا مالک و ثروتمند بودن یا کارگر و فقیر. اما چند درصد افراد میخوان فقیر خطاب بشن؟ طبق تعریف آقای مارکس ۹۵ درصد جامعه که شاید هم بیشتر فقیر طبقه بندی میشدن که این اصلا خوش ایند نبود. من میدونم که پولدار نیستم اما خوب گرسنه هم نیستم و به صدقه هم احتیاج ندارم. من نمی خوام کسی به من بگه فقیر.
خوب چه کنیم چه کار کنیم ؟ بیایم یه طبقه دیگه بزنیم اون وسط مستا (؟!).
این بود که یه آقایی به اسم ” ویلیام وارنر” اومد گفت که این تعریف رو این مدلی عوضش کنیم. بیاییم سه تا کلاس داشته باشیم. کلاس بالاها و کلاس متوسطها و کلاس پایین ها! این تقسیم بندی بر اساس مطالعات انسان شناسی اجتماعی وارنر انجام شد.
اما هر کدوم از این سه طبقه هم خودشون به طبقه هایی تقسیم میشن. اینجا هست که بحث جالب میشه.
طبقه بالا که اقلیت بسیار کم جامعه رو تشکیل میدن, اما بخش عمده ثروت, منابع و قدرت رو در دست دارن. این گروه خودش دو طبقه بالای بالا و پایین بالا تقسیم میشه. ( این ترجمه ها هیچ سندیتی نداره. من متاسفانه هیج منبع جامعه شناسی به فارسی ندارم و اصلا نمیدونم این واژه ها چی ترجمه شدن).
بالای بالایی ها اونهایی هستن که ثروتشون ارثی هستو از اجدادشون بهشون رسیده. خانواده کندی, بوش, راکفلر و چند تا خانواده محدود دیگه شامل این دسته هستن. معمولا این افراد با خودشون ( افراد همین خانواده ها) ازدواج میکنن که هم ثروت حفظ بشه و هم اسرار مگو (!) بیرون نمیره. قدرت اصلی جامعه رو هم همین شاید کمتر از یک درصد در اختیار داشته باشن.
اما پایین بالایی ها کسایی هستن که من فکر میکنم ما بهشون میگیم ” تازه به دوران رسیده ” . کسایی که کار کردن, شانس آوردن , مال بقیه رو خوردن و حالا به هر دلیلی یه ثروت افسانه ای دارن. این ثروت هم باید ثروت خالص باشه. یعنی اگه من برم یه خونه پنج میلیون دلاری بخرم و زمین گلف و یه فراری و همه اینها از کردیت کارت باشه, من ثروتمند به حساب نمیام. ثروت باید متعلق به من باشه نه به شرکت “ویزا”.
جالبه که با این تعریف ثروتمند ترین انسان روی کره زمین ” حاج آقا بیل گیتس” هم از این پایینی ها به حساب میان. ” اپرا”, ” تام کروز”, ” مایکل جردن” و” تایگر وود” از این دسته هستن. البته باید بدونیم که هر ثروتمندی هم تو این دسته نیست. به قول خودمون ” خر پول” ها میرن تو این کلاس اجتماعی.
میرسیم به طبقه متوسط که سعی میکنیم خودمون رو یه جوری توش جا بدیم.
این طبقه اما سه قسمت بالا, متوسط و پایین داره. طبقه متوسط بالا افراد متخصص با در امد بالا هستن. دکترها, وکلا, اساتید دانشگاهای بزرگ و هنرمندا و کسایی که ما ها اونها رو ثروتمند تعریف میکنیم معمولا تو این دسته هستن.
متوسط متوسط ( یا متوسط واقعی )گروهی هستن که تخصص و در امد دارن اما نه به اندازه گروه اول. کسایی مثل استادهای کالج, مدیرهای ادارات و صاحبان تجارت شخصی.متوسط پایین اما افرادی هستن که دارای تخصص در شغلشون هستن اما بیشتر این تخصص رو از تجربه به دست اوردن نه از تحصیلات. افرادی مثل افسرهای پلیس, معمارهای تجربی ساختمون و مدیرهای بخشی ادارات.
طبقه پایین جامعه که از اون به طبقه کارگری هم یاد میشه شامل دو بخش میشه.
پایین بالا که شامل کارگرها و افراد فاقد تخصص و تجربه میشن. و طبقه پایین پایین یا فقیر که شامل بی خانمانها و از کار بی کار شده ها میشه.
این تعریفهایی از کلاس اجتماعیی بود که لمسش عینی تر هست. تعاریف دیگه ای هم هستن و مسلما برای جوامع مختلف این تعاریف فرق خواهد کرد. شاید اون کلاسی که تو امریکا متوسطه برای ایران بالا باشه یا کلاس ثروت و قدرت تعریف نشه. ما معمولا نویسنده ها و هنرمندا رو باکلاس میدونیم در صورتی که شاید با این تعریف کلاس اجتماعی اونها پایین باشه و …
ززززییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییگگگگگگگگگگگگگگگگگگگگگگگگگگ
کجا میرین؟ صبر کنین تکلیفاتون رو بگم که چیه. تنبلای بی کلاس.

این نوشته در بلوط ارسال شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.